Ruman Miklós

A világ leginspirálóbb vállalkozója - Elon Musk

2015. február 13. - Ruman Miklós

Elon Musk-ot választotta az utóbbi évek leginspirálóbb vállalkozójának a Business Insider. 

Ha még nem ismerős Elon Musk neve, ő hozta létre a PayPal internetes fizető rendszert, melyet az eBay vásárolt meg 1,5 milliárd dollárért. De Musk már ezelőtt is dollármilliomos volt első cége, a Zip2 eladásából. Vállakozói szellemét mutatja, hogy 12 évesen már számítógépes játékot írt, melyet 500 dollárért vettek meg tőle. Róla mintázták a Vasembert és egyszer nevetve szállt ki törött McLaren F1 autójából - mivel nem volt biztosítása.

„Kéne találnom egy barátnőt. Mennyi időt igényel ma egy barátnő hetente, kb. tíz órát?"

Elon jelenleg két világmegváltó vállalkozást vezet: az elektromos autókat gyártó Teslát és a privát űrkutató vállalatát, a SpaceX-et, melyeket a PayPal eladásából keletkezett pénzösszegből épített fel. Egy harmadik céget is üzemeltet, a SolarCity-t, mely a legnagyobb napelem forgalmazóvá nőtte ki magát az Egyesült Államokban.

maxresdefault_1_.jpg

Musk megosztott időben foglalkozik a cégeivel, megrögzött munkamániásként hetente 80-100 órát dolgozik. Hétfő és csütörtökön a SpaceX-nél dolgozik Los Angelesben, kedden és szerdán a Teslánál San Francisco-ban. 

„A Boeing 10 évet és 20 milliárd dollárt költött arra, hogy 10 százalékkal növelje a gépei hatékonyságát. Hát, ez azért elég béna. Van is egy ötletem erre...”

Pár évvel ezelőtt csődközelbe került, felesége elvált tőle. Az utolsó centet is vállakozásaiba ölte és az is pont jókor jött, hogy a Dell megvette az egyik szoftverét, az Everdreamet. A vállalkozásaiba öntött hatalmas pénzek végül nem vesztek kárba. Sőt. A Tesla részvényei az egekben járnak, csak a 2013-as évben 78%-ot erősödtek. A SpaceX pedig több hosszútávú szerződést is kötött többek közt az amerikai kormánnyal milliárdos nagyságrendekben. A Tesla Model S fémjelű járgánya pedig besöpört minden lehetséges díjat. Idén pedig forgalomba kerül az elektromos terepjáró is. Különlegesség, hogy aki megvesz egy Tesla autót, az élethosszig ingyenesen tankolhatja az e-kutakon. A kutakat természetesen SolarCity napelemek működtetik és számuk rohamléptekben szaporodik.

image_2_.jpg

„A Marson szeretnék meghalni, és nem feltétlenül úgy, hogy lezuhanok"

 

Musk meggyőződése, hogy az emberiség jövője az űrbéli terjeszkedésben van és még az ő életében embereket fog a Marsra juttatni. Emellett buzgón dolgozik egy olyan megoldáson, mellyel embereket utaztatna a Földön 1220km/órás sebességgel Hyperloop nevű csúcs vonatjával. Ez pedig olyannyira nem a távoli jövő, hogy a tesztelések már élesben folynak. Végül pedig óva inti az emberiséget a közeljövőben kialakuló mesterséges intelligencia veszélyei kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr247153265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

automaton_aliza · http://antiquefashioncompany.blog.hu/ 2015.02.13. 22:21:06

Elon Musk még csak meg sem született, amikor 1968-ban kitalálták Iron Mant. Valóban egy létező üzletember zseniről mintázták a figurát, de ő valójában Howard Hughes volt, akiről az Aviátor című film is szól. Egyébként vannak utalások a képregényekben és az Iron Man filmekben Howard Hughes-ra, az egyik legnyilvánvalóbb, hogy Tony apjának keresztneve Howard és külsejében is igencsak hasonlít Howard Hughes-ra, de ami a legfontosabb, hogy Howard Hughes egy olyan repülőgép balesetet úszott meg, amit szinte lehetetlen lett volna túlélnie, úgy ahogy Tony is lehetetlen módon élte túl közel-keleti kalandját. Az Iron Man figurának ez az egyik mozgatórugója, hogy a szereplő halálközeli élménye teszi szó szerint vasemberré a jövőben, addig csak egy szimpla Playboy, aki értelmetlenül nagyzol, ad el fegyvereget és mutogatja alfahím jellegét. Az angol Iron Man wiki szócikk egyébként leírja, hogy Stan Lee konkrétan vette elő Howard Hughest, és építette rá a karaktert: "Howard Hughes was one of the most colorful men of our time. He was an inventor, an adventurer, a multi-billionaire, a ladies' man and finally a nutcase." /Stan Lee 1997/

Ruman Miklós 2015.02.13. 22:43:33

@automaton_aliza: A filmbeli Vasembert ihlette meg, akit Robert Downey Jr. alakított. A második részben Musk fel is tűnik a filmben.

paráznabillegető 2015.02.14. 09:42:36

aláírom, hogy tehetséges a faszi, de amolyan szászmarci-hájpot érzek körötte, na.
anno jobs meg gates is körül volt rajongva, aztán?
mintha kellenének az embereknek ezek a "polihisztorok". szuperhősök? géniuszok?
valami hiányzik nekem ebben a képletben. talán a jövő talentumjaira fókuszálás?
nem tudom...

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.14. 11:27:47

és ő milyen páncélba küzd a gonosz ellen?

Ruman Miklós 2015.02.14. 13:43:51

@paráznabillegető: Én úgy érzem Gates, Jobs és Musk olyan emberek, akikre fel lehet nézni és méltó példaképek lehetnek a mai ifjúságnak (ellentétben a magyar "celebekkel", akike a tv mutogat). Géniuszok, látnokok és szuperhősök, pontosan. Az emberiségnek szüksége van ilyen emberekre, mint éhezőnek egy falat kenyérre és szerencsére jönnek is. A jövő talentumairól pedig majd 5-10 év múlva fognak cikkek szólni, hiszen vannak és jönnek, szerencsére.

Darkcomet 2015.02.14. 14:41:50

@Ruman Miklós: A lófütyit. Ezt csak az első Vasember sikere után találták ki. Mindenkinek jó reklám volt, mivel Howard Hughes neve a mostani generációnak semmit sem mondott volna, de ha elkaszálódik az első rész, akkor az isten sem kereste volna meg ezt a hapsit, hogy kvázi reklámozza a filmet.

'hetente 80-100 órát dolgozik' Ennek a baromságnak nem ártana utánaszámolni. Még ha munkamániás is a faszi, akkor is erős túlzás ez a mennyíség. Vagy igaz, de akkor stimuláns drogokon tengeti a mindennapjait, vagy nincs barátja, vagy egy robot.

evighed 2015.02.14. 19:43:28

Elon Muskot az Obama kurzus húzta ki a sz.ból. Ugylátszik ha Mészáros Lőrinc amerikai, akkor menő ;-)

Reszelő Aladár 2015.02.14. 21:12:03

Nem elég jó ötletekkel előjönni, hanem üzletileg is sikeres boltot kell összehozni. Ismertség és ismeretlenség között a különbség a pénz.
A párhuzam Tony Stark és Elon Musk között kifejezzen jó. Playboyt is,tudóst is láttunk már külön-külön. Kettőt egyben ritkán. Ha emberöltőnként születik néhány ilyen, már előrébb lesz az emberiség.
süti beállítások módosítása