Ruman Miklós

A szürke ötven árnyalata - miért UTÁLJÁK ennyien?

2015. február 25. - Ruman Miklós

Egymás után jelennek meg a gyalázkodó kritikák a filmről, mely 2015. február 14-én, Valentin napon debütált a mozikban világszerte. Mármint ott, ahol nem tiltották be már jó előre. De vajon miért vannak annyian, akik már a film címének hallatán is cenzúrába való szavakkal illetik azt?

 

A pszichológusok, kritikusok és emberek sokasága gondolja azt, hogy a film a durva szado-mazo szexről és megalázásról szól. Ugyanabba a hibába esnek, mint az átlagember, aki felületesen éli életét és nem lát tovább a saját szemétől. Szóval.. nézzük meg milyen mély a nyúl ürege.

A könyv olvashatatlanul gyámoltalan nyelvezete és indokolatlanul nagy terjedelme után megérkezett a filmesített változat a rajongók nagy örömére (végre egy kis pornó széles vásznon?). Én nem vagyok rajongó, és szeretem eldönteni saját magam, hogy nekem mi tetszik. Így megnéztem a filmet. És meglepődtem, mert a kritikák alapján sokkal rosszabbat vártam. Sokat gondolkoztam ezek után és arra jutottam, hogy én valószínűleg teljesen máshogy látom a filmet, mint a legtöbb ember. 

A főhős, Christian Grey, mellőzött gyerekként nehezen alakít ki érzelmi kapcsolatokat, a szeretetet - mint érzést - mellőzi, és barátok közt sem látjuk a filmben. Egy adott területen - az üzleti életben - azonban kiemelkedően sikeres, mint a filmből kiderül. Irányításmániás, erős kezű, gyors döntéshozó, akaratos cégvezető.

fifty.jpg

Nem csoda hát, hogy az életét fenekestül felforgatja Anastasia Steel, aki félénk, visszafogott, sodorja az élet és mellesleg még szűz. Mert tudjuk, az ellentétek vonzzák egymást. Ami bennünk hiányzik vagy rosszul működik, hajlamosak vagyunk egy ellenkező nemű társban keresni. Egyáltalán nem meglepő, sőt igazából életszerű, hogy a filmben ez a két személy egymásba habarodik. A fejletlen érzelmi szintjük miatt azonban vicces helyzetek alakulnak ki. Érdekes látni, ahogy a szende lány egyre inkább  önbizalomra kap és meg-meg ragatgatja az élet gyeplőjét, a magabiztosnak látszó nagymenő sármőr pedig rendre elbizonytalanodik a tetteiben. 

A szerződésük felfogható egyfajta "kapcsolati szabályoknak" is, bár tény, hogy egy kicsit morbid, szerintem inkább vicces formában. Abban minden érett ember egyet érthet velem, hogy egy kapcsolatban szükségszerű már az elején lefektetni a szabályokat (na meg persze egymást sem árt néha), e nélkül előbb vagy utóbb súlyos problémák születnek még pici apróságokból is. 

Sokan felhozták, hogy Christian bántalmazza Anastasiát. Azonban azt talán ugyanennyien nem veszik észre, ha akarva vagy inkább akaratlanul, de ugyanígy - ha nem súlyosabban - bántalmazzák a szeretteiket, csak szavakkal. Az pedig mély sebeket ejt. 

Bárhogy is, a filmben látható két ember élete, "összecsiszolódása" és probléma megoldásai számomra rendkívül érdekesek, és én nagyon sok párhuzamot tudtam vonni egy hétköznapi pár életével és problémáival. 

Talán az éretlen fiataloknak és érzelmileg éretlen felnőtteknek nem a legjobb példa ilyen módon bemutatni egy párkapcsolatot, de egy kis odafigyeléssel sokat tanulhatunk belőle, akár a negatív példákon is. Abból úgyis van elég, hozzá vagyunk szokva. Mindenesetre én jól szórakoztam a filmen és várom a folytatást...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr757205379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TVhaver 2015.02.25. 18:23:07

Hello én megmondom miért utálják a szürke ötven árnyalatát. A válasz nagyon egyszerű, egy igénytelen sz@r az egész!!!!!!!!!

tvhaver.blog.hu/2015/02/22/a_szurke_otven_arnyalata_109#more7197841

Cpt. Flint 2015.03.11. 10:00:25

"cenzúrába való szavakkal", "nem lát tovább a saját szemétől", "nézzük meg milyen mély a nyúl ürege", "meg-meg ragatgatja az élet gyeplőjét", "egyet érthet velem", "pici apróságokból"... ezek csak a legfájóbbak.

magyar az anyanyelved? mert ha igen, és mégis így írsz, akkor sejtem, hogy miért tetszett a film. ;)
a blogod dizájnja egyszerűségében szép (sablon?). viszont tartalmilag értéktelen, közhelyes limlommal van tele sajna.
süti beállítások módosítása