Ruman Miklós

Így kaphatsz könnyedén munkát diploma után

2014. május 02. - Ruman Miklós

 

Az előző blogbejegyzésemben írtam arról, hogy miért nem találsz munkahelyet még diplomával sem. Minden diplomához közel járó egyetemistában felmerül: mihez kezd a diploma megszerzése után? A jól tájékozott ismerősei szerint nagyon nehéz lesz állást kapnia. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Sőt! Valójában egyáltalán nem lesz nehéz. Ehhez azonban meg kell tennie olyan dolgokat, melyeket az egyetemisták 95%-a nem tesz meg. 

Az általános nézet az, hogy egy ember legszebb évei az egyetemi évek, ezért ilyenkor kell kiélnie magát. Bulik, alkohol, szex. Ez rendkívül kicsinyes és szánalmas hozzáállás. Hogyan dönthetné el bárki is, hogy a következő 5 éve lesz élete legboldogabb éve? És utána? Halálig tartó vegetálás...

Mindenki a boldogságra vágyik, ez azonban nem jár mindenkinek. Mert ehhez cselekedni kell és felelősséget vállalni. Erről már nem beszélnek az egyetemen. Azonban most had adjak néhány tanácsot, melyeket követve kiemelkedhetsz a szerencsétlen többségből és olyan értéket képviselhetsz, mely önmagadat is értékes emberré tesz. 

 

 

1. Tanulj meg eladni

Az élet tranzakciók folyamata. Az emberek közti kapcsolat is folyamatos eladás. Had mondjak néhány példát: eladod ötleted a párodnak, hogy utazzatok el valahova. Akkor is eladsz, amikor segítséget kérsz az Oktatási Igazgatóságon egy vizsgafelvétellel vagy átjelentkezéssel kapcsolatban. És akkor is eladod -méghozzá saját magad - amikor egy állásra jelentkezel. Nyilván már látod, miért olyan fontos, hogy megfelelően tudj eladni. Ha ezt nem tanulod, nem fogsz boldogulni az életben.

2. Az iskolai oktatás nem elég

Ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Nem számít, milyen oktatásban részesülsz az iskolában, az NEM ELÉG! A tudásod gyarapítanod kell. Olvass könyveket (melyeket megvehetsz tankönyvtámogatásból is) személyiségfejlesztés, személyiségtípusok, pszichológia, emberismeret, viselkedéstan, értékesítés, üzletkötés és gazdaságtan témákban. Ezek a tudások elengedhetetlenek lesznek számodra a sikeres élethez. Ugyanilyen témákban járj el kurzusokra, szemináriumokra. Nagyon sok ilyen témájú képzés elérhető már ingyen vagy rendkívül csekély összegért cserébe.

3. Tanulj idegen nyelvet - külföldön

Tapasztalatból elmondhatom, hogy egy idegen nyelvet sokkal gyorsabban meg lehet tanulni akkor, ha rá vagy kényszerítve arra, hogy beszéld. Erősen ajánlom, hogy egyetemi éveid alatt utazz ki külföldre, akár egy hetes tanulmányi útra vagy fél évre ösztöndíjjal. Ezekhez minden támogatást megkapsz olyan szervezetektől, mint az Erasmus, AIESEC vagy a Campus Hungary. Egy ilyen tapasztalat hozzásegít Téged, hogy kilépj a komfort zónádból, idegen nyelvet tanulj és tapasztalatokat szerezz. Ha félsz, menj csoporttársaiddal. Semmiképpen se hagyd veszni ezt a lehetőséget!

4. Dolgozz diákmunkákban

Sokan rákényszerülnek, hogy egyetem mellett dolgozzanak. Még ha Te nem is tartozol közéjük, akkor is vállalj diákmunkákat legalább heti 1 napban! Ne egy helyen dolgozz, próbálj ki minél több munkát. Ez szélesíti a látásmódod, munkatapasztalatot ad sok területen és, ami talán a legfontosabb: megtalálhatod, mi az, amit szeretsz csinálni. Figyeld meg minden munkánál, mik azok a munkamenetek, amik tetszenek. Írd le magadnak. Ez közelebb visz az álom munkád megtalálásához.

5. Lépj ki a komfort zónádból

Valójában az egyetemi diákélet rendkívül kényelmes. Persze csak akkor, ha nincs más dolgod, mint iskolába járni. Ahogy észre vettem, ez a diákok apró részére érvényesül. Azonban ha már csinálsz valamit, csinálj olyat, ami eredményeket hoz! Vegyél részt társadalmi munkákban, szakkörökben, különböző találkozókon. Lehetőleg olyan dolgokat csinálj, amiket addig nem. Minél inkább kitaszít a megszokott életedből, annál jobb! Ezzel megtanulod milyen új helyzetekbe csöppenni, alkalmazkodni, tanulni. Méghozzá gyorsan.

6. Lépj kapcsolatba kiemelten sikeres emberekkel

Figyeld meg, mások hogyan lettek sikeresek. Lépj kapcsolatba velük szakmai találkozókon (ahol esetleg előadóként vannak jelen) vagy társadalmi eseményeket. De fel is hívhatod őket telefonon. A titkárnőjüknek mond, hogy régóta követed XY munkásságát és most össze szedted a bátorságot, hogy felkeresd a legutóbbi előadása/cikke/munkája miatt. Eljuthatsz bárkihez. Építs ki kapcsolatokat, találj mentorokat. Keress olyan embereket, akik már ott tartanak, ahová Te el szeretnél jutni és beszélj velük!

+1. Kis lepések - nagy sikerek

Nem hajt a tatár, haladj lépésről lépésre. Hidd el, a legnehezebb elkezdeni. Ezért apró lepésekben vezesd be az életedbe ezeket a pontokat. Én pl. utazás közben olvasok. Légy kreativ és vezesd be apránként az életedbe a változást. Így kiemelkedhetsz az egyetemisták tömegei közül.

 

Ha követed az általam javasoltakat, mire végzel az egyetemmel, hatalmas önbizalommal, tudással és gyakorlattal rendelkezel majd. Életrevalóvá válsz, kreatív képességekkel és gyors problémamegoldó készséggel. Olyan ertéket képviselsz majd, ami az egyetemisták 95%-ától megkülönböztet Téged.

Ilyen tulajdonságokkal rendelkező alkalmazottakra ki vannak éhezve a cégek és ezt szó szerint veheted. Nyugodtan bemehetsz majd ahhoz a céghez, amelyikhez akarsz, mondván, hogy Te ott akarsz dolgozni. Még ha nincs is munkaerőfelvetel, képessegeidet látva jó esély van rá, hogy örömmel alkalmaznak. Mindenki ilyen munkatársakra vágyik.

A statisztika szerint a cikket olvasó diákok túlnyomó többsége nem fogadja meg ezeket a tanácsokat. Lustaságból, tudatlanságból, félelemből. Nem ismerik az árat, amit azért fognak fizetni, amiért nem tették meg. De meg fogják. És fájni fog.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr966100596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása