Ruman Miklós

7 lépés, hogy vállalkozó fenegyerekké válj 2015-ben

2015. január 22. - Ruman Miklós

A Virgin.com ismételten összegyűjtötte azokat a lépéseket, melyekkel idén igazi vállalkozó fenegyerekekké válhatunk. A 2014-es listát akkora siker fogadta, hogy az írója, Pedro de Abreu (vállalkozó, író, előadó) erre az évre is összeállította nekünk a szükséges lépéseket. Nézzük hát!

 

1. Tedd rendbe a szokásaidat

Mit csinálsz minden nap? Hogy néz ki az idő beosztásod? Akkor kelsz fel, amikor akarsz, azért, hogy elvessz az apró részletekben és valaki más problémáiban? Mikor fekszel le aludni? Amikor végre felkelsz, hogyan telik a napod? Ne gyere nekem azzal, hogy "de én ilyen művész típus vagyok". Össze kell szedned magad.

2. Negativizmusnak nincs helye körülötted

A negativitás elvesz mindent Tőled - energiát, ötleteket, egészséget. Túl sok emberrel találkozom, akik megengedik másoknak, hogy negatívan befolyásolják őket, hogy azt gondolják: nem érnek semmit és soha nem is érnek el semmit. Tudod mit? Ha rájuk hallgatsz, akkor biztosan így is lesz. Mert elkezdesz idomulni a meglátásaikhoz. De Te több vagy ennél. Még ma küld el ezeket az embereket. Nemsokára be fogod vonzani az életedbe a megfelelő embereket.

3. Nem akarod, hogy a lehetőségek elillanjanak. Pedig el fognak

Néhány évvel ezelőtt támadt egy ötletem egy TV műsorhoz, ahova heti rendszerességgel jártam különböző motivációs üzenetekkel. Azonban valamilyen oknál fogva úgy döntöttem, hagyom az ötletet inkább. Két hónappal később láttam a helyi híradóban, ahogy valaki megvalósította pontosan azt az ötletet. Korán megtanultam a lehetőségekről és az ötletekről, hogy jönnek és mennek és nem szabad a nagy lehetőségeket és ötleteket hagyni tovaszállni. Egyébként a sztorinak jó vége lett - a TV műsor házigazdája, aki egy baseball sztárjátékos volt, elment játszani a profi ligába, felkerestem egy jó barátomat és egyben riportert, aki megkért, hogy menjek be egy próbára a műsorba. Ezek után én vezettem a motivációs műsort, addig, amíg el nem költöztem Cambridge-be.

A lehetőségek mindenütt ott vannak. Minden nap egy új kezdet lehetőségét rejti magában. Gyűjtsd össze a bátorságod és nézz szembe velük, máskülönben tova szállnak - és lehet, hogy soha többé nem kapsz második esélyt.

„Nem számít, milyen lassan mész, amíg nem állsz meg.”

Confucius

sikeres-emberek-hetvege1.jpg

4. Az elméd túl csodálatos, hogy kárba vesszen

Bár kevesebb, mint másfél kilót nyom, az agyad több, mint 100 milliárd idegsejtet, dendritet, fehér és szürke állományt tartalmaz, melyek összességében több, mint egy billiárd szinaptikus kapcsolatot alkotnak. Ez a másfél kiló felelős mindazért, amit érzel, gondolsz és észlelsz a való világban. A Harvard neurológusa, Rudolph Tanzi 'Super Brain' (magyarul: Szuper agy) című könyvében leírja, hogy még a károsodott agysejtek is pótolhatók és a régóta kiépült szinaptikus kapcsolatok is megváltoztathatók. Ne becsüld le a képességeidet arra vonatkozóan, hogy régi, rossz szokásokat változtass meg és új képességekre tegyél szert.

5. Senkinek sem segítesz azzal, ha kicsiben játszol

Adj magadnak engedélyt arra, hogy elhatárolódj a környezetedtől. Ha ezt nem teszed, a többiek igényei össze fognak roppantani. Ha kicsiben játszol, senkinek sem hozol hasznot. Marianne Williamson szavaival élve: „Ha kicsiben játszol, nem szolgálod a világot. Semmi megvilágosult nincs abban, ha összegörnyedsz, hogy az emberek ne érezzék gyengének magukat körülötted. (...) Ahogy hagyjuk saját fényünket ragyogni, akaratlanul is engedélyt adunk másoknak, hogy ugyanezt tegyék. Ahogy megszabadulunk saját félelmeinktől, gondtalan jelenlétünk másokat is felszabadít.”

6. Nem jön a lovasság

A legtöbben abban a tévhitben ringatják magukat, hogy most szükségtelen keményen dolgozniuk, mert valaki vagy valami, valamikor majd megmenti őket. Az állam, a család, vagy bármi más. Ez nem is állhatna messzebb a valóságtól. Senki nem fog hozzád vágni egy zsákot tele boldogsággal és pénzzel. Csakis Te mentheted meg saját magadat. Csakis Te vagy képes megcsinálni azokat a felüléseket. Csakis Te vagy képes kiolvasni azokat a könyveket, befejezni az egyetemet, elindítani a vállalkozást. És végül Te vagy az, aki képes megteremteni a saját lehetőségeidet. 

„Vagy találok utat, vagy csinálok egyet.”

Philip Sidney

 

7. Te irányítod a végzeted

 Scott Jordan, a SCOTTeVEST alapítója, a főiskola befejezése után elveszettnek érezte magát. Miután pár évig még magára erőltetett egy jogi fakultást, lehangolónak találta egy ügyvéd életét. Azt mondta: „Éveket töltöttem azzal, hogy egyik jogi cégtől a másikhoz mentem, remélve, hogy a dolgok jobbra forduljanak.” Amikor először kezdett igazán elidegenedni ettől az életformától, éppen jogi tanácsadást végzett egy internetes start-up cégnek. Ki volt éhezve egy saját vállalkozásra, és a különböző kütyük iránti szenvedélyére gondolt, amit már gyerekkora óta érzett magában. „A feleségemnek, Laurának már elege volt belőle, hogy állandóan a bőröndjében kellett cipelnie a cuccaimat és az övtáska sem mutatott jól rajtam.” Majd sikertelenül próbált tervezni egy sokzsebes mellényt, amiben elférnek a szerkentyűi. Miután felbérelt egy tervezőt egy minta darabra, elküldte a mellény ötletét a Hammacher Schlemmer-nek. Majd azt mondta: „A Hammacher nem válaszol sem a hívásaimra, sem az e-mail-jeimre. Beleöltem 60.000 dollárt a saját pénzemből egy 3000 dollárt erő mellény megrendelésbe és... lekoptattak. Rájöttem, hogy a képviselőm a cégnél felmondott egy másik állás miatt és így nem fogják teljesíteni a megrendelést.” Az adminisztrációs hiba ellenére, teljes gőzre kapcsolt. Házról házra járt New Yorkban, hogy sajtó nyilvánosságot kapjon és életben tarthassa az új cégét. A többi már történelem. Ma, hogy Scott 50 éves, a SCOTTeVEST 50 millió dolláros forgalmat bonyolít.

Soha ne hidd, hogy a történeted előre elrendelt vagy megváltoztathatatlan. Ha még soha nem próbáltál valamit igazán, ha még soha nem álltál ki mindazzal, amid van, az igazság az, hogy fogalmad sincs. Fogalmad sincs, hogy mi rejtőzik benned. Nem ismered a határaidat.

Ne hagyd, hogy 2015 csak egy újabb év legyen. Ne hagyd, hogy a következő karácsony úgy jöjjön el az életedbe, hogy az előtte lévő 12 hónapban nem vittél véghez valami igazán csodálatosat.

 

És végül nézzük, mit üzen a Virgin cégcsoport alapító tulajdonosa, Sir Richard Branson a 2015-ös évre (a videó angol nyelvű): 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr97095249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo266 2015.01.22. 21:50:36

A sikeres vállalkozó titka, hogy ismeretségei révén képes megszerezni az állami megrendeléseket, így nem kell versenyeznie a konkurenciával. Ennyi.

lófüle elemér 2015.01.22. 22:17:30

Az igazi első pont:

Gerinc kioperálása, arcbőr megvastagítása, vastag talpú bakancs beszerzése.

somlobodog 2015.01.22. 23:20:39

Két irigy proli. Köszi a hozzaszolasokat. Itthon sem mindenki ilyen vállalkozó, sőt, 99% nem ilyen, hanem olyan amit a cikk leír. Nektek is meg kéne próbálni, ha lenne tehetsegetek és kitartasotok. Undorítóak vagytok. A cikk pedig nem magyar. Nem tudom feltűnt e. Virgin.... Richard Branson... Azt se tudjátok kicsoda.

$pi$ 2015.01.23. 08:05:43

"Nemsokára be fogod vonzani az életedbe a megfelelő embereket."

Volt egy vállalkozó ismerősöm, nagyon pozitívan gondolkodott. Én mondtam neki, hogy az amire készül nem fog bejönni, nem lesz rá piaci kereslet. A végén eltávolított, mert úgy érezte, hogy elveszem a kedvét dolgoktól.

Aztán kiderült, hogy nincs kereslet arra, amibe belevágott, tönkrement. Pedig "bevonzotta" a megfelelő embereket, akik azt mondták, amit hallani szeretett volna.

Objektíven kell látni a dolgokat nem "pozitívan" vagy "negatívan".

inebhedj - szerintem 2015.01.23. 08:22:33

Amúgy ezek nem annyira a sikeres vállalkozó, sokkal inkább a csipetnyi szcientológiával átitatott habiszti menedzserképző marketinges főbb ismérvei, a hagyományos panelekkel (ebből a szempontból a lánclevelek sematizmusát követi).

Viszont akinek ez a vonal így és jól megy, az valóban jól kereshet vele, más kérdés, hogy az emberi kapcsolatainak száma illetve azok minősége jelentősen romlik (mint amikor egy ismerősünket kerülni vagyunk kénytelenek, mert beszippantja az MLM világa). Aztán van, aki ezt elsekélyesedésként, és van, aki meg kiteljesedésként éli meg.

HgGina 2015.01.23. 10:31:55

Ostoba maszlag lózung az egész firkálmány.
Mellesleg a szerző megtanulhatná általános iskolai szinten a magyar nyelvet, mielőtt megpróbálja osztani az észt.

2015.01.23. 10:55:08

@somlobodog: Igy van, azokat nem vállalkozóknak hívjuk, hanem bűnözőknek.

Ruman Miklós 2015.01.25. 13:49:24

@HgGina: A bejegyzés hivatalosan a Virgin cégcsoport által közzétett poszt magyar fordítása, ahogy az első sorban olvasható. Nem én osztom az észt. Hol látsz benne helyesírási hibát? Egyáltalán elolvastad a posztot?
süti beállítások módosítása