Ruman Miklós

Sikertelen párkapcsolatok - nesze neked Oravecz Nóra

2015. január 25. - Ruman Miklós

Bizonyára Te magad is eltöprengtél már azon, hogy miért van ennyi sikertelen párkapcsolat? Akkor egészen biztosan, ha már volt "szerencséd" egyhez. Az emberek egy harmonikus, békés párkapcsolatra, egy megfelelő partnerre vágynak. Ehhez képest vagy boldogtalanul egy párkapcsolatban sínylődnek, vagy boldogtalanul egy párkapcsolatra áhítoznak. Esetleg egyik kapcsolatból a másikba röpködnek. Ez a negatív trend beárnyékolja a modern, jóléti társadalmunk jelenét és jövőjét. Hogy lehet ezen változtatni? Kik a felelősek? Vizsgáljuk meg a kérdést.

 

Minden lány a szőke hercegre, és minden fiú a szép királylányra vágyik

Emberek tömegei élnek boldogtalan párkapcsolatban és gyávák, lusták változtatni a saját helyzetükön. Ha mégis változtatnak, a következőről hamar kiderül, hogy ez is ugyanolyan, mint az előző. Ugyanolyan, mint a "többi". A helyzet az, hogy a probléma veled van. Fent nem véletlenül írtam, hogy minden lány és fiú. Ugyanis a szőke herceget nem érzelmileg éretlen, önbizalomhiánnyal küszködő "kislányok" érdemlik. Hanem NŐK. Nagybetűvel. Kiegyensúlyozott, magabiztos, élettel teli, sugárzó, gyönyörű teremtések. Messziről felismerhetőek a szürke tömegben. Ugyanígy,  a királylányokat sem nagypofájú, gyámoltalan fiúfélék érdemlik ki. Hanem nagybetűs FÉRFIAK. Céltudatos, elszánt, felelősségvállaló, érzelmileg érett férfiak. 

Lelki roncsok parádéja

A párválasztásnál a mai emberek legfőbb szempontja: csak legyen valaki. Jaj, csak ne egyedül legyek, mert egyedül olyan szar. Bárcsak valaki szeretne. Na az ilyen embereknek teljesen mindegy, hogy milyen szerencsétlennel kerülnek össze. Senki más nem hozhat neked boldogságot, csak saját magad. Ha egyedül nem vagy boldog, mással sem leszel. Ha magadat nem szereted, mástól hogyan várhatnád el?!

Ipad-et vagy Samsung Galaxy-t kérjek a szüleimtől

Felnövőben az információs korszak első és második hulláma. És bővelkednek az önállótlanságban, lustaságban, nagyképűségben, gyámoltalanságban, éretlenségben és a félelmek tömegében. A helyzet annyira súlyos, hogy már apró döntések meghozatalakor is pánikhangulatba kerülnek és hivják aput, anyut-ha még élnek szegények. Na és ilyen emberek keresik a társukat. Akire támaszkodhatnak. Mert egyedül életképtelennek tartják magukat. És a zsák megtalálja a foltját.

„Az igazi szeretet csak két olyan személy között alakulhat ki, akik képesek egymástól függetlenül is kiegyensúlyozottan és elégedettségben élni. Csak a független emberek rendelkeznek azzal a szabadsággal, ami lehetővé teszi, hogy maguk válasszák meg kapcsolataikat.”

Denis Waitley

Érzelmi intelligencia - igen, létezik

A mai ember iskolázott, egyetemi diplomával rendelkező egyén, szerencsés esetben az intelligencia hányadosa (IQ szintje) is megfelelő mértékű. Erre nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásban már az általános iskolától kezdve. A való világban azonban az érzelmi intelligencia (EQ) legalább annyit, ha nem többet számít. Az EQ-ra pedig sem az iskolai oktatásban, sem az élet egyéb területein nem hívják fel a figyelmet. Sok felnőtt még életében nem hallott róla. Az érzelmi intelligencia a következő képességeket foglalja magába: képesség felismerni saját és mások érzelmi állapotát, képesség ezek kezelésére és megváltoztatására, képesség kielégítő kapcsolatok kiépítésére és fenntartására, továbbá képesség arra, hogy tudatosan olyan érzelmi állapotba kerüljünk, ami produktivitáshoz és sikerhez vezet.

A boldogság nem jár ingyen

Az emberi elme automatikusan a legkönnyebb utat választja. A könnyű út viszont nem vezet boldogsághoz, csakis középszerűséghez. Boldogsághoz erőfeszítés, áldozat, fájdalom és tapasztalat útján vezet az út. Ha olyan dolgot csinálsz, amitől félsz, legyőzve azt, akkor önbizalmat szerzel. Élvezni kezded, mert áttörtél egy határt. A boldogságot a komfort zónádból kilépve találod meg. Ha olyan dolgokat csinálsz, amik félelemmel töltenek el. 

Életünkben döntően két tipusú választással szembesülünk: elfogadjuk adottnak a körülményeinket vagy elfogadjuk annak felelősségét, hogy változtathatunk rajtuk.

 

A helyzet az, hogy lehetőséged van változtatni, ha elfogadod, hogy jelenlegi élethelyzeted saját gondolataid szüleménye. Ha elfogadod, hogy a kudarc a siker építőköve. Sokkal nehezebb lesz, mint amire számítasz. A boldogság nem jár mindenkinek. Tanulással, szorgalommal és verejtékkel nyílik meg a kapuja szép lassan. Ha pedig megérünk rá, megtaláljuk a megfelelő párunkat is. És Ő is megtalál minket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr766150312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraki 2015.01.26. 14:24:00

"gyámortalan"

Glaturárok.

Saar Jacques 2015.01.26. 15:58:09

@fraki:

szűrke, gyámortalan, gyámortalanságban, olyam, intelligencia hányadosa, olyant dolgot csinálsz, konfort, nyilik

- Ülj le fiam, egyes!

sterimar 2015.01.26. 17:01:48

Ezek az újságírónak nevezett izék mit tanulnak az iskolában? Ennek a cikknek a helyesírásával nem lenne meg az érettségi elégséges szintje.

arsenal71 2015.01.26. 17:19:16

A cikkhez hozzászólás? Itt mindenki elvetélt magyartanár? A lényeget kellene látni, nem Professor Higgins szerepében parádézni.
Vagy a sikeres párkapcsolatról nincs mit mondanotok?

na4 2015.01.26. 17:26:21

Nem lehet mindenki nyertes.

Ruman Miklós 2015.01.26. 17:31:08

@Saar Jacques: Köszi, javítottam. Tableten írok, így nehezebben veszem észre a hibákat. :-) Az intelligenciát talán jól írtam..

Ruman Miklós 2015.01.26. 17:31:43

@arsenal71: Köszi, úgy látszik az apróságokban elvesznek a boldog párkapcsolatban élők :-)

Sadist 2015.01.26. 18:02:35

Ez a poszt is pontosan olyan közhelyes, mint Oravecz Nóri tetszőleges írása.

Saar Jacques 2015.01.26. 18:11:22

@Ruman Miklós:

szerintem az a szó, hogy intelligenciahányados, az egybeírandó, de amennyiben nem, úgy azért bocsánatért esedezem.

( most nem írom le, hogy milyen körülményes az írásjavító használata úgy, hogy nincs ékezet a klaviatúrámon, és szinte kanosszat járok minden kicsi ékezetért. Mert megtisztelem a feltételezett olvasókat, ill. próbálom megtisztelni lehetőségeimhez képest.)

Mindazonáltal a mondanivalóval egyetértek, Miklós, s csak az igazi tapasztalat hiánya teszi iskolássá a mondanivalót!

Szakmai kapcsolatfelvétel érdekel.

Ruman Miklós 2015.01.26. 18:16:46

@Saar Jacques: Pedig a nagy részét saját tapasztalataimból írtam :-) Ha gondolja, úgy keressen bizalommal, az oldalon a főmenüben, illetve jobb felül is megtalálható az elérhetőségem.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.01.26. 19:01:02

ez jó poszt lett. tényleg! a nyelvtannácik meg szüljenek sünt!

Túrós (törölt) 2015.01.26. 19:10:28

Ehhez a komfortzónából való kilépéshez meg no pain no gain típusú eszmefuttatásohoz csak annyit tudnék hozzáfűzni hogy vannak olyan célok az ember életében néha ahol egy kicsit talán megőrül, és hiába a kudarc meg a fájdalom valahogy még azt is élvezi, mert annyira magasztos az a cél amiért küzd. Ezeknél sokszor viszont kurvanagy üresség és "na most mi van" érzés lesz ha elértük a célunkat mert ilyenkor valahogy az odavezető út volt a fontos

2015.01.26. 19:26:21

már ott beismerted a hatásvadász reflexet és a saját jelentéktelenséged, hogy Oravecz Nórát tök fölöslegesen belekeverted. gondolom ez ilyen megmondósra akart sikerülni. inkább közhelyes lett pöttyet

no_successful2 2015.01.26. 19:37:00

Először magadat ismerd meg, utána jön az, hogy elfogadd magad olyannak amilyen vagy, és ezután jöhet az, hogy figyelsz az érzéseidre, felismerve, amit a nagy ő kivált, és hogy legyőzd a félelmet, amit a heves érzelmi impulzus ébreszt.
Szerintem sokan inkább menekülnek (ahogy én is anno), minthogy kitárulkozzanak az "igazi" előtt.

csakférfi 2015.01.26. 19:55:38

@Ruman Miklós:
1.Minden lány a szőke hercegre, és minden fiú a szép királylányra vágyik-ez butaság.ilyent leírni ez általánosítás.Mátyás is elmondta"kivéve a gyevi bírót".Mivel ismerek sok olyan fiatalt aki nem ez a kategória.Kezdeném is ...van két kamaszodó fiam,elmondtam nekik az anyjukkal egyetértésben hogy aki nő minél feltünőbben öltözk annál inkább önmagával és vágyaival lesz elfoglalva és nem a párja lelki életével. :)
2 Lelki roncsok parádéja-----ez megint butaság hiszen így vagy úgy mindenki sérült már az életben.Rossz tapasztalatnak hívják.Én pl 20 év házasságból lettem "elzavarva".most 4 éve másik életet élek az utolsó feleségemmel.Mivel megtudom különböztetni a normális nőt a nem normálistól.Kérdés inkább az hogy milyen súlyt teszünk a rossz tapasztalatra.
3 Ipad-et vagy Samsung Galaxy-t kérjek a szüleimtől----speciel a nevelt fiaimnak örömmel ajándékoztam ezeket a "cuccokat"(ahogy ők hívják).Nem látom mi ebben a tragikus.Én gyerekkoromban a magnódeckér nyúztam apámat meg légpuskárt,meg orosz versenykerékpárért.Akkor nyilván ugyanezt gondoltad volna rólam mint most a fiatalokról.Apám 20éve halott.Anyámat meg 30 évesen ismertem meg mert 2,5 éves voltam amikor elváltak.
4 Érzelmi intelligencia - igen, létezik---Nálad biztosan nem hiszen ezt a mai gyerekeknek nem tudtad benyelni(nyámnyila) hogy ilyenek."képesség felismerni saját és mások érzelmi állapotát, képesség ezek kezelésére és megváltoztatására, "Te nem tudsz ezen változtatni.Én igen. :)
5 A boldogság nem jár ingyen.de bizony pénz nem kell hozzá.Te látod nehéznek az életet.Én pénz nélkül látom könnyünek,boldognak.
Az emberi elme automatikusan a legkönnyebb utat választja.---ez marhaság .A gondolkodás alapelve igaz vagy hamis köztes nincs.Ugyanis Te írtad hogy egyedül nehéz rossz.Igen éltem albérletben egyedül a válásom után.annak is megvolt a maga dicsősége és nyeresége.Akkor azt gondoltam mikor elváltam keresek mást.Az albérletben meg kitaláltam mi a fontosabb.A pénz (az volt) vagy a szerelem.Mindegy hogy ki csak szeressen.Ez a gondolat hozott össze a feleségemmel.Ő csak egy nő volt két tizenéves gyerekkel.Most meg valaki aki szeret.Azt gondoltam nehéz lesz két gyerekkel.Tévedtem.
Mint ahogy most ezzel a poszttal Te is.te nagyot én meg csak kicsit.
:) :) :)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.26. 20:09:48

És te vajon eltöprengtél-e már azon, hogy mi a faszért rak valaki kérdőjelet egy kijelentő mondat végére?

"Bizonyára Te magad is eltöprengtél már azon, hogy miért van ennyi sikertelen párkapcsolat" - ez ugyanis kijelentő mondat, baszd meg, mert a főmondata (a hogy előtti rész) kijelentő.

Miért akar írni, aki nem tud, vagy csak az alábbihoz hasonló ökörségeket?

"érzelmi intelligencia (EQ) " - szerinted a rövidítés melyik része jelenti azt, hogy intelligencia?
Az IQ akkor intelligenciális intelligencia?
Nem, az érzelemnek és az intelligenciának semmi köze egymáshoz, az EQ érzelmi hányadost jelent, az intelligenciához semmi köze, ráadásul egy ostobák által kitalált baromság csak.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.26. 20:10:19

@sterimar:
Szerinted a blogger mióta újságíró?

Ruman Miklós 2015.01.26. 20:48:28

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Először is had gratuláljak a bizonyosan sokáig fogalmazott, értelmes hozzászólásodhoz.

1. Költői kérdés.. vagyis kijelentés.
2. Magyarban érzelmi intelligenciának hívják. Hogy hülyeség-e, azt inkább egy pszichológussal vitasd meg

Ruman Miklós 2015.01.26. 20:53:54

@csakférfi:
1. Persze, hogy általánosítás, másképpen hogyan lehetne megszólítani a fiúk és a lányok teljes halmazát?
2. Összekeverted a szezont a fazonnal. A lelki roncs nem egyenlő a "tapasztalt", jót és rosszat is megélt egyénnel. Úgy érzem, ez azért érthető a cikkből.
3. Ennek a résznek a lényege a döntésképtelenség, nem a szívből jövő ajándék kérdése...
4. Itt nem is értem mire gondolsz.
5. Az emberi elme automatikusan a legkönnyebb utat választja. Ez biológiai tény, aféle túlélési ösztön. A "nincs ingyen" nem azt jelenti, hogy pénzbe kerül.

Sajnos úgy látom, hogy neked egyáltalán nem ment át semmi abból, amit leírtam. Remélem segítettem a pontok felsorolásával. Azért tettem, mert úgy látom, sokat megélt ember vagy és megérdemled, hogy megértsd, mit is akartam közölni a poszttal. Köszönöm.

Ruman Miklós 2015.01.26. 20:58:15

@storker: Oda írtam. Középszerű? Talán. De jelentéktelen? Ettől miért lenne az? Ha nem tetszik írd ide. Én fel vállaltam a nevem és a véleményem. Vállald fel Te is az őszinte véleményed, de ne dobálózz szarral, mert akkor a Te leszel a legszarosabb :-)

2015.01.27. 13:18:08

@Ruman Miklós: Lehet szerencsére fel vállalni, meg ezek szerint le vállalni is. De a legjobb felvállalni, így egyben. A legrosszabb az olyan konyhapszichológus, mint amilyen te vagy. Durva közhelyekkel nyomja és egyesek még kérik is a tanácsát. Szereptévesztésben vagy, nem való neked az írás sem.

Ruman Miklós 2015.01.27. 13:31:36

@storker: Kik kérik a tanácsom? :-) Még mindig nem adtál magyarázatot. Vagy érvelj, vagy ne írj. De ne dobálózz itt szavakkal a semmire.

csakférfi 2015.01.27. 14:44:28

@Ruman Miklós: ! Az érzelmi ...bla bla!
Tehát azért írtad ezt a posztot mert a fiatalokat haszontalannak tartod,pökhendinek....stb.Azért írtad mert kényszert éreztél.Ezt az érzést nem tudtad megváltoztatni magadban ennek a kényszernek nem tudtál ellenálni.
Tehát az az érzelmileg intelligens ember aki a kényszert érez a gúnyhoz Pl.meg tudja változtatni.Tehát tudja magáról hogy most gúnyolnom kellene .Aztán mégse.Így érthető?
Nézd nem akarlak támadni.Csakhogy értsd minden generációnak a faiatalabbal van baja.A fiatalnak meg az öregek sirámaival és szabályrendszerével.
Ezt hívják generációs különbségnek.Hidd el barátom a fiataloknak kell hogy lefussák azt a kört amit mi is lefutottunk ezelőtt harminc évvel.van aki még most is futja csak utnak fantáziálja.meg a lelki békére vágyik és hegyre megy vagy a tökömtudja hová.Én ezen azért tudok változtatni mert a gyerekeimnek előre vetítettem.Viselkedhettek akárhogyan az életben mindenkinek az jár amit ezért megérdemel.Én az anyjukat kaptam,boldogságom forrássa,Az anyjuk meg engem ez lett a jutalmunk.Nekik amíg élek addig a lelkiismeretük leszek.Biztos fognak hibázni.Most még azt hiszik hogy nem.Hagyom hát legyenek kismajmok.Majd felnőve meg nagyok.aztán emberré változnak.Ahogy megtettem én is.Addig is foglalkozok a saját "dolgaimmal".
Érted?
süti beállítások módosítása