Ruman Miklós

Kapitalizmus 2.0 - út egy szép új világba

2015. január 31. - Ruman Miklós

1911 - Létrejön a rendszer alapú vállalatvezetés (Taylor): Az ember alapvetően idegenkedik a munkától és a felelősségtől. Kényszeríteni, irányítani és ha szükséges, büntetni kell. Az elméletet alkalmazzák a vállalati irányításban,  és az oktatásban is.

1966 - Az eddigi vállalatvezetés hibái (McGregor): Az ember alapvetően szereti a munkát és a vele járó felelősséget. A számára fontos célok érdekében önállóan képes nagy teljesítményű munka elvégzésére. Az elméletet az üzleti világ elveti.

2006 - A második világháború után született baby-boom generáció első hulláma nyugdíjba vonul, és ezzel kikelnek az első záptojások.

Ez az élet értelme?

Az elavult életmodell -mely sajnos még mindig sok ember életét vezeti- a következő:

• járj iskolába 12-16 évig

• tanulj ki egy szakmát

 dolgozz 40 évet

 majd élvezd a boldog nyugdíjas éveket.

Nyugtalanító, hogy a mai frissen végzett diákoknak a szülők, de még a tanárok is ugyanezeket az életpálya utasításokat adják tovább. Pedig ez már rég nem működik.

„Nincs nagyobb erő, mint egy eszme, melynek eljött az ideje.” (Victor Hugo)

A világ hatalmas változásokon megy keresztül. A legnagyobb változások azonban az emberi gondolkodásban mennek végbe. Új eszmék, új gondolatok, új találmányok születnek. A változások olyan gyorsan történnek, hogy aki nem figyel eléggé, megrémülhet tőlük. A régi rendszer pedig már nem bírja kezelni ezeket a változásokat. A kapitalizmus 1.0-ás verziója egyre gyakrabban fagy le. Gyenge, nem elég felhasználóbarát, már nem teljesíti az igényeket.

Eljött az idő a rendszerfrissítésre: jön a Kapitalizmus 2.0

Sőt, már javában tart. A régi rendszer, mely felügyeli és legfeljebb fizetéssel próbálja motiválni az alkalmazottat, leszerepelt az új tipusú, alkotó, kreatív szakmák területén. Tudományos kutatások sokasága bizonyítja, hogy ezen hivatások területén a kívülről jövő motivációs tényezők, mint például a fizetés, jelentősen rontják a munkateljesítményt. Végül egyértelműen beigazolódott az, amit a csőlátású, idejétmúlt gondolkodású menedzserek hosszú éveken át próbáltak figyelmen kívül hagyni. A jutalmazás-büntetés elvére épülő vállalatirányítási rendszerek nem hatékonyak többé. Az új kihívások új szakmákat és ezzel együtt új rendszereket kívánnak. A réginek mennie kell.

entrepreneurship_bannerresized.jpg

„Teljes szívemmel hiszem, hogy születendőben van a kapitalizmus egy új formája. Egyre többen vannak azok, akik azt szeretnék, hogy a vállalkozásoknak legyen egy magasabb rendű célja is a  termékeladáson kívül.”

Mats Lederhausen

befektető, egykori McDonald's igazgató 

 Az új kor kihívásai

A folyamat olyan drasztikus, hogy az Egyesült Államokban az emberek aktívabban foglalkoznak önkéntes munkával, mint a saját, fizetett állásukkal. Tömegével jelennek meg ingyenes szoftverek, programok, alkalmazások, előadások, melyek jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy jobbá tegyék az életünket. (Néhány magyar példa: Prezi, Ustream, Doulingo stb.) Megfigyelhető, hogy a kiemelkedő dolgok létrehozásában soha nem a pénz, vagy más anyagi javak megszerzése motiválta az egyént, hanem a belső hangja, az alkotás vágya, az önmegvalósítás. 

Munka 8-4-ig? Felejtsd el!

A rutinmunkáknál működhet, de az alkotó, kreatív munkáknál nem lehet behatárolni a munkaidőt, ahogy az érte járó "jutalmat" sem. Az ember belső vágya az alkotás, a kiteljesedés. Ehhez pedig elengedhetetlen a szükséges támogató környezet. Az emberi teljesítmény leghatékonyabb eszköze az önállóság, saját munkakörnyezet és csapat választás. Szabadjára kell engedni a belső motivációt és az emberek csodálatos dolgokat hoznak létre. Egy jó magyar példa erre a Prezi működése. Külföldről pedig talán a Google a legismertebb ilyen nagyvállalat, de messze nem az egyetlen. A számuk rohamosan nő. A mai menedzsereknek érdemes újragondolni a vezetési elvüket, mielőtt más teszi meg helyettük.

designthinking_316x169.png

„A tudomány megmutatta, hogy a kimagasló teljesítmény titka nem a biológiai motivációnk, és nem is a jutalmazás és büntetés, hanem egy harmadik motiváló tényező: az ember mélyen gyökerező vágya arra, hogy kezébe vegye a sorsa irányítását, hogy fejlessze és bővítse a tudását, illetve, hogy célt adjon az életének.”

Daniel H. Pink

 Mi az élet értelme?

Az új kapitalizmusban a mértéktelen profitéhséget leváltja az értéket hordozó termék és a szociális felelősségvállalás. A 8-4-ig tartó munkát és ingázást átveszi a szabad időbeosztás és a távmunka. Az emberek kilépnek a mások általi irányítás alól, önállóak lesznek, és megélik a belső vágyukat. A flow élménye általános lesz. Amennyiben úgy gondolod, hogy az elmúlt 50 évben hatalmas fejlődés ment végbe, igazad van. Ez viszont csak a kezdet.

„Sosem lehet tökéletes az életünk anélkül, hogy azt éreznénk, valami nagyobb dolognak vagyunk a részesei, amely maradandóbb, mint mi magunk.”

Csíkszentmihályi Mihály

író, a flow elmélet megalkotója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr487123953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása