Ruman Miklós

Mit tanulhatsz Dagobert bácsitól?

2014. október 05. - Ruman Miklós

Dagobert bácsi talán csak egy mese figura, azonban nagyon sokat tanulhatunk Tőle. Nézzük meg, hogy mit is!

Ő ügyesebb volt az ügyeskedőknél és okosabb az okoskodóknál. Míg mások csak a szájukat jártatták, Ő használta a fejét és nem félt összepiszkolni a két kezét.

Pontosan tudja honnan kezdte. Egy hatalmas páncélterme van tele arannyal, de a legnagyobb kincse mégis az első cent, amit megkeresett 10 éves korában! Ám még erről is gondolkodás nélkül lemond, ha családja veszélyben van. Bölcs kacsaként tudja, hogy a legnagyobb értékét unokái jelentik.

Több cégcsoportot működtet, alkalmazottai tisztelik - nyilván nem véletlenül. Vagyonát képes megfontoltan és ügyesen kezelni, ám ha valamit neki kell megtennie, nem fél összepiszkolni a kezét.

Soha nem fogod látni TV-t nézni, ő annál többre tartja a saját idejét, mintsem erre fecsérelje. Azonban hatalmas könyvtára arra enged következtetni, hogy nála a tanulás nem ért véget az iskola után. Az igazi tudás megszerzése csak ott kezdődik.

Igazi kalandor, mindig tervez éppen egy expedíciót, melyre nem másokat küld, hanem maga megy. Ha kigondol valamit, azt végigviszi tűzön-vízen át. Mer kockáztatni, akár mindent feltesz egy lapra. Előre látja a sikert, mikor még mások nem.

Bár anyagi jólétben él, mégsem szórja a pénzt, csak azért, mert megteheti.

Egyik legjobb barátja Kvak kapitány, aki rendszeresen nagyobb anyagi kárt okoz neki, ám Dagobert bácsi nem rúgja ki. Megfizeti barátságuk árát, szó szerint.

Már benne van a korban, nem tűri meg a lazsálást sem magánál sem másnál. Ha feltűnik a lehetőség, észreveszi és azonnal cselekszik. Nem halogat, nem szarakodik.

Talán csak egy mese figura, de sokkal többet tanulhatsz tőle, mintsem elsőre gondolnád.

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr536758233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszkriminans (törölt) 2014.10.06. 11:29:17

"Bölcs kacsaként tudja, hogy a legnagyobb értékét unokái jelentik."

Nincsenek unokái, hanem unokaöccsei vannak.

paráznabillegető 2014.10.06. 12:47:59

+1 nem fél összepiszkolni a kezét.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.06. 12:55:55

És vajon tud helyesen írni Dagobert bácsi?...
És a blogger?

A nép fia 2014.10.06. 21:43:18

Amúgy skót. Azért (sem) nem szórja a pénzt. :-D

G. Wolf 2014.10.06. 22:50:35

Igazi kapitalista! :)
süti beállítások módosítása