Ruman Miklós

Az egészséges (pár)kapcsolatok 8 titka

2015. április 14. - Ruman Miklós

Jim Rohn Amerika legismertebb üzleti filozófusa, 46 éven át segítette az embereket megismertetni filozófiájával és alapelveivel, több mint 6000 előadást tartott több, mint 5 millió embernek világszerte. Szerzője 17 különböző írott könyvnek és hanganyagnak, valamint videónak. 2009 végén hunyt el 79 évesen, azonban tanításai azóta is kézről kézre járják a világot. 
Nézzük, mit gondol Mr. Rohn az egészséges kapcsolatokról.

 Semmi nem okozhat nagyobb örömöt az életben, mint egy csodálatos, felemelő párkapcsolat. Mélyrehatóan megérteni, amit egy ilyen párkapcsolat adhat, szinte megfejthetetlen. És természetesen, ahogy sokan megtapasztalhatták, semmi sem tud nagyobb fájdalmat okozni, mint egy párkapcsolat vége valakivel, aki számodra fontos. 

Igen, a párkapcsolatok mozgatják a világot. Sajnos vagy szerencsére. De az izgalmas dolog az, hogy nagyon sokat tehetünk azért, hogy egy szörnyű párkapcsolat alakuljon ki - vagy pedig egy felemelő, szeretetteljes és élményekben gazdag. Vannak alapvető dolgok, amik a legtöbb emberi kapcsolatot szabályozzák és vannak alapvető dolgok, amiket szeretnék bemutatni alább. Itt van tehát az a 8 lényeges pont, ami véleményem szerint felépíti egy egészséges párkapcsolat alapjait.

healthy_dating_relationship1_550_245.jpg

1. Szeretet

Ez valójában nagyban függ attól, hogy mit értelmezel te magad szereteten. A legtöbb ember azt hiszi, a szeretet egy érzés, de én ezt erősen vitatom. Valójában, ha valakit kedvelsz, akkor beszélhetünk érzésekről. Amikor azt mondod, kedvelsz valakit, arról beszélsz, hogyan érzel. De amikor azt mondod, szeretsz valakit, akkor nem feltétlenül arra gondolsz, hogyan érzel iránta. A szeretet sokkal mélyebb, mint egy érzés. A szeretet egy elkötelezettség arra, hogy a másikat mindig becsületesen és tisztességesen kezeljük. Igen, akikkel igazán közeli kapcsolatba kerülünk, a szeretet érzését érezzük, de én azt gondolom itt az ideje újraértelmezni a szeretet érzését. Ki kell terjesztenünk a definíciónkat az elkötelezettségre is. Egy egészséges párkapcsolatban nem csak a párunkat szeretjük, hanem mindenkit szeretnünk kell. Talán nem kedveljük őket, de meg kell szeretnünk őket az igazi szeretet jelentése alapján, mely meghatározza, hogyan viselkedjünk velük szemben: tisztességesen és becsületesen. Ez minden egészséges kapcsolat titka.

2. Szolgálat

Jó barátom, Zig Ziglar mondta gyakran: „mindened meglehet az életedben, amire vágysz, ha segítesz másoknak, hogy megkapják, amire vágynak." Arról beszélt, hogy legyen szíved és fókuszálj mások szolgálatára. A Biblia így ír erről: mások érdekeit szem előtt tartani fontosabb, mint a sajátodét. Ez szintén alapvető egy egészséges kapcsolathoz.

3. Őszinteség

Minden jó kapcsolatban megtalálod a nyílt és őszinte kommunikációt. A kommunikáció rendkívül fontos, hiszen lehetővé teszi, hogy elmondjuk, ami bennünk van és lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk másokkal. Hát nem csodálatos? Ha valaki érez valamit, a kommunikáció segítségével ezt az érzést átadhatja egy másik embernek - csodálatos. És ez egy alapvető cél a kapcsolatokban - a kommunikáció, elmondani egymásnak, hogyan érzünk és mire gondolunk. Lehetővé teszi, hogy összekapcsolódjunk. Néha mi beszélünk, néha mi figyelünk. Bárhogy is, a kommunikáció építi fel a kapcsolatot és erősíti azt meg. És még valami érdekes: ha csupán kommunikálunk, elboldogulunk. Ha viszont ügyesen kommunikálunk, csodákat vihetünk véghez!

4. Barátság

Egyszerűen szólva, a kapcsolataink jobbak, ha barátságosak vagyunk másokkal. A barátságosság tompítani tudja a rögös utakat is a párkapcsolatokban. A vidámság pedig hosszútávú kapcsolatot épít fel. Úgy értem, senki nem akar sokáig maradni egy zsémbes ember mellett, ugye? A tény az, hogy minél barátságosabb vagy, az emberek annál inkább akarnak veled kapcsolatban maradni. Szóval fel a fejjel, mosolyogj, légy kedves másokkal és kezeld őket barátságosan, majd meglátod, a kapcsolataid minősége és mennyisége is növekedni fog.

5. Türelem

Az emberek olyanok, amilyenek. Rengeteg időt kell töltenünk, hogy gyakoroljuk a türelmet. Az emberek nem tökéletesek és folyamatosan cserben hagynak. És fordítva is: mi is cserben hagyunk másokat. Szóval amíg próbálunk türelmesen lenni másokhoz, nekünk is szükségünk van a türelmükre. Gyakran azért megy tönkre egy kapcsolat, mert a benne élők elvesztik a türelmüket és feladják. És itt gondolok a barátságokra, házasságokra, üzleti kapcsolatokra, párkapcsolatokra stb. A kutatások azt mutatják, hogy azok a házasságok, ahol átvészeltek egy zűrzavaros időt, utána rendkívül erőssé válnak. A türelem győz. Akik hamar feladják egy kapcsolatban vagy azért mert a másik ember nem tökéletes, elfelejtik, hogy a következő házastársuk, barátjuk vagy üzleti partnerük sem lesz tökéletes! Szóval jobban tennénk, ha megtanulnánk türelmesnek lenni egymással.

6. Hűség

A hűség elkötelezettség a másik iránt. Sajnos sok mai kapcsolatból hiányelem. Elfelejtettük, mit is jelent hűségesnek lenni. A fogyasztói magatartás eltérítette ezt az irányt pár fokkal. Az emberek már nem hűségesek egy adott termék iránt. És sajnálatosan a cégek sem hűségesek a vásárlóik iránt. És ez tovább gyűrűzött a kapcsolatainkba is. Egy dolog ruhamárkát vagy mosogatószert váltani. És egy másik dolog barátokat váltani. Néha csak vállalnunk kell a hűségünket és hagyni a kapcsolatot tovább gördülni. Ez a fajta hűség egy mélyebb kapcsolat alapja. Milyen erőteljes és biztos érzés tudni, hogy a másik hűséges hozzánk és mi is azok vagyunk hozzá és nem hagyjuk cserben egymást akkor sem, amikor a dolgok rosszra fordulnak. Igazán jó dolog, ugye?

7. Közös cél

Az egészséges párkapcsolat fontos alapköve, hogy legyen egy közös cél, habár ezt sokszor nem veszik figyelembe eleinte, de hosszú távon ez elengedhetetlen. Gondolj bele, hány barátot szereztél az évek során annak köszönhetően, hogy egy közös cél érdekében tevékenykedtetek. Megvolt az az erős összeköttetés - a közös cél - ami összehozott és összetartott titeket. Együtt dolgozni, építeni, veszteni és nyerni együtt - miközben egy célért küzdötök - erről szólnak a kapcsolatok. Keress olyan embereket, akikkel közös a célotok, majd ültesd el a kiváló kapcsolat magvait, hogy aztán hosszú távon sikert teremjen mindkettőtöknek.

8. Szórakozás

Minden jó kapcsolatban megtalálható a szórakozás. Ez nem jelent hangos, féktelen bulit, bár néhány kapcsolatban ez is megtalálható. Még ha üzleti kapcsolatról is beszélünk, ott kell lennie a szórakozásnak is. Szórakoztatónak kell lennie üzletelni azokkal, akikkel hosszú távon együtt dolgozol. A szórakozás élvezetet hoz a kapcsolatba és ez az ami fontos. Azt hiszem ez a rész sokszor elhanyagolt a családi és házastársi kapcsolatokban. Az a szórakozás, ami megtalálható egy új kapcsolatban, az idővel könnyen elvész és nem foglalkozunk vele többé. Emlékezz, hogy tudatosan teremts vicces szituációkat, hogy jól szórakozzatok, hiszen ez az, ami segít az emlékeink megőrzésében és ez édesíti meg az életünket. 

Még nagyon sok fontos tényező van egy hosszú távú, boldog kapcsolat kialakításához. Azonban ez a 8 pont, amiről beszéltünk megalapoz egy egyedi és kivételes párkapcsolatot. Figyeljünk oda a saját kapcsolatainkban is ezekre a pontokra és nézzük, milyen csodás dolgok fognak történni az életünkben!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr227314724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása