Ruman Miklós

Hogy szerezhetsz plusz 3-5 óra szabadidőt naponta? Így válj időmilliomossá!

2014. május 09. - Ruman Miklós

 

Sajnálatos tény, hogy a mai átlagembernek sem elég pénze sem elég szabadideje nincsen. Azonban észrevehető, hogy mindezek ellenére mégis könnyelműen, pocsékoló módon bánik mindkettővel. A meggondolatlan tettek nem várt (vagy már megszokott) eredményekre vezetnek. Amennyiben tudást és átgondolt cselekedeteket viszünk időnk és pénzünk menedzselésébe, meglepő és váratlan dolgok történnek.

Ebben a posztban az időmenedzselés fontosságára hívom fel a figyelmeteket néhány gyakorlati tanáccsal. Saját magam teszteltem és csiszolgattam őket és teszem ezt folyamatosan. Félelmetesen egyszerűek és hihetetlen hatékonyak.

 

 

1. Használj naplót és napi teendő listát

 A legtöbb ember úgy gondolja, ezek teljesen feleslegesek, jó a memóriájuk és meg tudják jegyezni a napi teendőiket. Nos ehhez semmi kétség nem fér, de nem ez a lényege. A napi teendőket fejben tartani felesleges kapacitást von el egyéb kreatív szellemi tevékenységektől, valamint felesleges stresszt okoz a tudat, hogy nehogy elfelejtsük őket. Ha előző nap felírod ezeket, másnap reggeli mellett végigfuthatsz rajtuk, így jelentősen kiegyensúlyozottabban és magabiztosabban kezdhetsz neki a napnak! A naptár kapcsán csak annyit írnék, hogy elég lemaradnod egy fontos eseményről -mely esetleg mához képest csak hónapokkal később lesz- vagy legyen szó akár egy elfelejtett születésnapról- és egyből megérzed a hasznát!

2. Szabadulj meg a felesleges e-mail és facebook üzenetek nézegetésétől

 A helyzet az, hogy amikor e-maileket böngészel, akkor általában a figyelmed próbálod elterelni fontosabb teendőkről, ezért ránézel az elektronikus postádra vagy facebook fiókodra. Itt pedig az idő nagy részében csak az idővonalat görgeted és bámulod a monitort. Ismerős ugye? Ezeket a tevékenységeket azonban bőven elég naponta egyszer megejtened. Semmiről nem fogsz lemaradni, a plusz idődet pedig fordítsd a fontos tevékenységeidre! Az igazat megvallva, ha nem kapsz munkával kapcsolatos e-maileket, nyugodtan nézd őket 3-4 naponta. A rendes postán kapott leveleidet pedig 1-2 hetente bőven elég felbontanod.

3. Rendszerezd a tevékenységeidet

 Biztosan előfordult már veled, hogy úgy érezted, össze-vissza rohangálsz és mégsem tudsz elintézni semmit. A teljes szervezetlenség gyilkos pöcegödrébe estél. Mássz ki, kapard le magadról a fekáliát és kezdj el szervezetten élni. Ha el kell menned otthonról, gondold végig, mit intézhetsz még el út közben. Bevásárolni heti egyszer (legrosszabb esetben kétszer) menj! A hasonló tevékenységeket egymás után csináld, hogy az elmédnek ne kelljen túl sűrűéles váltásokat tennie a feladatok közt (ez ugyanis rendkívül fárasztó). Vezess be egy tervet, melyben megadod, mikor jársz vásárolni, postára vagy egyéb rendszeres teendőd elintézni. Ha ezt követed, hihetetlen mennyiségű időt spórolsz és nyugodtabbak lesznek a mindennapjaid, hiszen tudod, minden el lesz intézve és azt is, hogy mikor.

4. Iktasd ki a híreket az életedből

Mind a tévében, rádióban illetve online formában. Ha belegondolsz, semmilyen pozitív hatással nincs az életedre, csak feldühít vagy apátiába ejt. Teljes időpocsékolás az egész, abszolút nincs rá szükséged. Valóságos megkönnyebbülést fogsz érezni, ha ezt kiiktatod az életedből. És hatalmas mennyiségű plusz időt és szellemi kapacitást kapsz cserébe. Könnyen lehet, hogy egy idő után úgy érzed majd, hogy a TV műsorok sem vonzanak. Mihelyt helyreáll a belső egyensúlyod, ez egészen biztosan így lesz. Bár én azt mondom, nyugodtan előlegezd ezt meg magadnak és már most iktasd ki a TV-t! Csak arra jó, hogy agyatlan zombit csináljon belőled. Helyette tudom ajánlani az olvasást, hidd el, hatalmas élmény lesz!

5. Használj eszközöket céljaid elérésére

Amire törekednek kell, hogy a rutintevékenységeket egytől egyig leegyszerűsítsd vagy akár teljesen szabadulj meg tőlük. Ha egy kellemetlen helyzet mindig visszaköszön az életedbe, akkor gondold végig, ez mitől lehet és hogyan tudnád megakadályozni, hogy újból megtörténjen. Az ember általánosságban csak cselekszik és túl akar lenni minél előbb a kellemetlen teendőin. Ha azonban elkezdesz agyalni azon, hogy miért is kell megtenned, rájössz, hogy sok olyan dolgot teszel, ami felesleges, vagy sokkal egyszerűbben is megoldhatnád a gondot. Ezért minden esetben gondold végig a teendőidet alaposan. Rengeteg időt megspórolhatsz magadnak egy kis gondolkodással.

 

Ezen pontok bevezetésével hatalmas mennyiségű időt takarítasz meg magadnak és ami legalább ugyanilyen fontos; nagyon sok aggódást és stresszt is. Meg fog változni az életed. A kérdés már csak az: mit kezdesz a plusz szabadidőddel?

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr666135915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása