Ruman Miklós

Üzleti delegáció Richard Branson módra

2015. március 03. - Ruman Miklós

Ha vállalkozó vagy, az egyik legfontosabb dolog, hogy hogyan delegálod tovább a feladatokat. Ha gondjaid vannak vele, olvasd el Richard Branson tanácsait.

 

Egy virgin.com blogbejegyzésben a cégalapító elmondja, hogy a sikerének titka az emberek, például a Virgin első könyvelője Jack Clayden, „mert olyan képességekkel rendelkeznek, amikkel én nem. Néhány területen belül jobban tudják, hogyan lehet megvalósítani azt, amit kigondoltam."

„Ha tényleg igazi vállalkozóvá szeretnél válni, meg kell tanulnod delegálni," mondja Richard. „Amikor a barátommal elindítottuk a Virgin-t, tudtam, hogy híján vagyok néhány létfontosságú ismeretnek, így már nagyon korán elkezdtem ezeket a területeken magamban fejleszteni."

Amikor elindít egy vállalkozást, a legtöbb vállalkozó ugyanazzal a problémával néz szembe: kidolgozza, hogyan tud foglalkozni a mindennapos kötelességeivel és hogyan maradjon ideje, hogy hátralépve átlássa a nagyobb képet. Az alapítókban közös, hogy a kezdeti idők valójában a túlélésről szólnak.

richard_imagination.jpg

Fotó: virgin.com

 

„Az indulás után rengeteg energia megy el arra, hogy az üzletet a felszínen tartsd, megoldd a váratlan problémákat, amik a terméked vagy szolgáltatásod fejlesztéséhez kapcsolódnak," mondja Richard. „De ki kell lépned ebből a mederből, máskülönben az üzleted nem fog növekedni és fejlődni hosszú távon."

Amikor sikerül továbblépned, az alapítónak remek tanácsa van, hogy mit figyelj meg az első alkalmazottadban, akit felvenni készülsz...

Amikor eljutsz oda, hogy az első alkalmazottat készülsz felvenni, olyasvalakit keress, aki: megérti, hogy ez a szenvedélyed; átlátja a gondolataidat; és képes tökéletesíteni azokat. Tartsd észben, hogy neked nem igen-emberek vagy klónok kellenek: olyan emberekre van szükséged, akik komoly elképzelésekkel rendelkeznek, hogy lehet hosszú távon felpörgetni az üzletet és egyaránt megvannak a képességeik, hogy kezeljék a döntő, mindennapos feladatokat is.

Ha ilyen embereknek delegálod le a munkákat, szabadon tervezheted a jövőt és találhatsz új irányokat, hogy fejleszd a vállalkozásodat -de a delegálást nem ilyen könnyű elsajátítani. Öt évstizeddel a Virgin elindulása után, még mindig tanulom. Valójában, amikor nagyon lelkes leszek az egyik új termékünkkel vagy üzletünkkel kapcsolatban, valószínűleg a Virgin cégvezetők azt kívánják, bárcsak kevesebbet látnának engem.

A kulcs, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt. Amíg a delegálás szükségszerű, eltávolodhatsz az üzlettől, és egy olyan folyamat kezdődhet el, ami rossz irányba vezet. Amennyiben viszont megtalálod a megfelelő embereket a vállalatod, egységed, csapatod vezetésére, az üzlet szárnyalni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://rumanmiklos.blog.hu/api/trackback/id/tr127202983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása